Naar de inhoud


Is het allergie of verkoudheid? De symptomen van allergische reactie en verkouden op een rijtje.

Veel mensen zitten met de vraag:

Hoe kan ik een allergische reactie van een verkoudheid onderscheiden?

Een goede vraag, want beide aandoeningen gaan vergezeld van gesnotter en hoesten. Vaak zelfs van rillingen en een koud gevoel. Dan is het niet altijd duidelijk wat er precies aan de hand is. Als je het hele jaar door verkouden blijft, maar er in principe v erder niets heerst, dan kan het zijn dat je inderdaad allergisch voor iets bent.

Om wat duidelijkheid te brengen in de twee aandoeningen, hier een korte uitleg van de overeenkomsten en verschillen.

Veroorzakers

Coronaviruses (door CDC/Dr. Fred Murphy)

Coronaviruses (door CDC/Dr. Fred Murphy)

Een allergie en een verkoudheid hebben zeer verschillende oorzaken. Een allergie is een overgevoeligheid van het lichaam voor een stof die bij de meeste mensen niets doet. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde soorten kunststof, anderen weer voor kattenhaar.

Een verkoudheid is altijd het resultaat van een virale infectie. Er zijn rond de tweehonderd virussoorten bekend die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Rhinovirussen, Coronavirussen, en zo voorts. Er zijn er zo veel van, en ze zijn zo divers, dat er geen inenting tegen mogelijk is. Gelukkig zijn verkoudheden bijna nooit gevaarlijk. Meestal komen ze voor in koude seizoenen, maar er is ook zomergriep of -verkoudheid.

Symptomen

Snotteren, loopneus, neus snuiten

Zowel een allergische reactie als een verkoudheid veroorzaken een loopneus. Het verschil is via dit symptoom dus niet duidelijk te zien. Wat wel opmerkelijk is bij een allergie, is dat het snottern aanzienlijk vermindert als het allergeen (de stof war men niet tegen kan) weg wordt gehaald. Als men bijvoorbeeld op vakantie nergens last van heeft, kan het gaan om een huisdier.

Bloedneus

Een verkoudheid veroorzaakt slechts zeer zelden een bloedneus. Er is namelijk niets aan de hand met het slijmvlies. Dat draait weliswaar overuren omdat alle afvalstoffen moeten worden afgevoerd (in vorm van snot) maar dat is normaal functioneren van het lichaam. Bij een allergie ontstaat een afstotende reactie waarbij er daadwerkelijk schade aan het slijmvlies kan ontstaan. Een bloedneus is daarbij vaker voorkomend, en hoort zelfs bij de verwachte standaardsymptomen.

Brandend gevoel in de ogen, jeukende ogen

Een branderig gevoel, of jeuk in de ogen en neus is typisch een allergische reactie. Bij verkoudheid komt dit ook voor, meestal na overmatig neus snuiten. Dit zorgt dan voor een droge huid, en daarmee voor jeuk. Bij een allergische reactie is de jeuk er echter al vanaf het begin, en houdt aan.

Heesheid, stem kwijt, keelpijn

Bij een allergie komt het zelden tot heesheid. Wel kan er een asthmatisch effect optreden dat tot kortademingheid leidt, maar dat heeft geen invloed op de stem. Bij een verkoudheid daarentegen is er vaak spraken van echte heesheid. Dan is men, zoals dat heet zijn stem kwijt.

Wat kan ik er aan doen?

Allergie

Een allergie is een complexe aandoening. Het kan door van alles worden veroorzaakt, en het is daarom raadzaam éérst bij uw huisarts langs te gaan. Zo komt u er precies achter wat er aan de hand is, en de arts kan u doorverwijzen mocht dat nodig zijn.

Als u al weet welke allergie u heeft, bijvoorbeeld hooikoorts, dan kunt u in de apotheek of drogisterij vragen naar antihistamines. Dat zijn medicijnen die de allergische reactie stoppen. Ze zijn overal te krijgen, en ook gemakkelijk online te bestellen.

Verkoudheid

Iedereen kent wel familierecepten die helpen tegen verkoudheid. Kippensoep, grog, thee, en ga zo maar door. Verkoudheid is een virale aandoening. Daar is verder weinig aan te doen met medicijnen. Daarom is het vooral belangrijk dat u zich, voor zover dat gaat, goed voelt tijdens het beteren. Als citroenthee voor u helpt, dan moet u dat zeker blijven drinken!

Wat door veel mensen als prettig wordt ervaren is het uitspoelen van de neus met een lichte zoutoplossing. Dat kan met een neusdouche. Dat zijn erg handige hulpmiddleen bij een verstopte neus, of het nu om een verkoudheid of een allergie gaat. Ze zijn tegenwoordig ook on-line te bestellen, bijvoorbeeld bij deze site. (Vergeet niet om ook spoelzout er bij te bestellen!)

Dus ontspannen, veel water drinken en rusten is het devies. Het is echter wel zo dat het gewoon 7 dagen duurt voor de verkoudheid helemaal weg is. Daar ontkomt helaas niemand aan.

 

Geplaatst in Aandoening, Allergie, Overgevoeligheid.

Getagd met , , , , , , , , , .