Naar de inhoud


Neusspoeling bij hooikoorts, allergie of verkoudheid

Neus douche, Neusspoeling

Een veel voorkomende neusdouche zoals die bij apotheek of drogist verkrijgbaar zijn.

Een neusspoeling of neusdouche kan bij allergie of hooikoorts de symptomen aanzienlijk verminderen. Ideaal is deze bij een chronisch verstopte neus, of na stoffig werk als zuiverende reiniging. Ook bij de klassieke verkoudheid kan de neusspoeling verlichting brengen. In de yoga komt het spoelen van de neus met een zoutoplossing al eeuwenlang voor als ontspannend zuiveringsritueel.

De eerste paar keer zult u even moeten wennen, maar als u gewend bent, en merkt hoe gemakkelijk veel klachten verdwijnen, doet u het graag opnieuw.

Hoe werkt de neusdouche?

Het principe van de neus-douche is simpel. Men laat water in het ene neusgat binnenstromen, en uit het andere neusgat loopt het water, met alle stofdeeltjes en pollen, weer naar buiten.

Uw neusgaten zijn van binnen aangesloten op dezelfde holte, daarom kan dit zonder problemen plaatsvinden.

Om er voor te zorgen dat dit proces niet onprettig wordt, zoals men soms ervaart bij het zwemmen als water in uw neus terecht komt, spoelt men zijn neus niet met puur water, maar met een mengsel van water en keukenzout. Het zout in de oplossing zorgt er voor dat de PH-waarde van het mengsel aangepast is op uw lichaamswaarde. Zo ondervindt u geen overlast, en is het geheel een comfortabele gebeurtenis. In vaktermen heet deze zoutoplosing een fysiologische zoutoplossing.

In principe kunt u van alles en nog wat gebruiken om de zoutoplossing in te doen. Vanuit het oogpunt der hygiëne, is het echter aan te raden een echte neusdouche te gebruiken. Een goedkope kunststof neusdouche krijgt u bij bij de drogist of apotheek. Wilt u het wat mooier, dan kunt u een wat mooier kannetje uitzoeken in de winkel met yoga-artikelen. Een neusdouche bestelt u gemakkelijk online.

Het gebruiken van de neusdouche

 1. Lauw of lauwwarm water (zoals u het graag heeft) in de neusspoeler gieten
 2. Zout in de neus-douche doen, schudden. (Het is de bedoeling dat ongeveer 1% van de oplossing bestaat uit zout.)
 3. Zet de spoeler aan één van uw neusgaten, en giet water naar binnen tot het er aan de andere kant weer uit stroomt. Houdt het ingangsgat dicht met uw vinger en snuit het overtollige water er uit.
 4. Herhaal voor het andere neusgat, en zo vaak als u dat wilt.

Ook bij andere aandoeningen

U kunt de neusdouche natuurlijk ook gebruiken bij andere aandoeningen. Het zal bij veel dingen de klachten verlichten en uw neus reinigen. U kunt uw neus spoelen bij: Griep, verontreinigingen in de neus, verkoudheid, verstopte neus, hooikoorts.

Nuttige Links

Geplaatst in Aandoening, Allergie.

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , .


4 Reacties

Blijf op de hoogte van de reacties op dit artikel, schrijft u zich nu in op de RSS-feed van reacties op dit artikel.

 1. Esther schreef

  En wat is er aan de hand, als het water met geen enkele mogelijkheid doorloopt? Pas wanneer ik overeind kom, het er terug uit komt lopen (uit het neusgat waar ik het in heb gegoten)?

 2. Johan schreef

  Je moet toch niet spoelen als je liggend bent? Rechtop staan boven de wasbak is het best.

 3. rob schreef

  Ester ik heb hetzelfde probleem als jij. Hoe moeten we nu verder.

 4. Annelies schreef

  Ik had dit ook. Wanneer dir voorkomt gebruik ik eerst een neusspray waardoor mijn neus open gaat. Pas als dit hij open is, kan het water doorspoelen. Succes!Bepaalde HTML is toegestaan

of reageer op dit artikel met een trackback.